Postanowiłem nawozić moje zioła na balkonie "naturalnym nawozem". Użyłem fusów z kawy. Zapach przyciągnął wszystkie osy z okolicy. Mój balkon stał się najbardziej niebezpiecznym miejscem w promieniu kilometra. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
Fusy z kawy to odpady po zaparzeniu, które są bogate w składniki odżywcze i mogą być wykorzystane jako naturalny nawóz organiczny. Zawierają one znaczne ilości azotu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi i chromu, które wspomagają wzrost roślin. Ich skład chemiczny obejmuje również cukry (około połowy masy), białka (20%) i ligniny (20%), a także pozostałości kofeiny, które stanowią około 48% pierwotnej ilości w ziarnach. Odczyn fusów jest lekko kwaśny (pH ok. 6,2), co sprawia, że są szczególnie odpowiednie dla roślin kwasolubnych.
Fusy z kawy zawierają azot (2,8 g/kg), potas (11,7 g/kg), magnez (1,9 g/kg) i fosfor (1,8 g/kg), co czyni je wartościowym składnikiem nawozowym. Azot w fusach jest częściowo dostępny od razu, ale większa część uwalnia się stopniowo pod wpływem rozkładu przez organizmy glebowe, co nadaje im właściwości nawozu długodziałającego. Wartościowe są również ich właściwości fizyczne: fusy rozluźniają glebę, poprawiają jej napowietrzanie i wspomagają zatrzymywanie wody. Dodatkowo, fusy działają odstraszająco na szkodniki, takie jak ślimaki i mrówki, a ich zapach przyciąga pożyteczne dżdżownice. Z uwagi na roczne wytworzenie ponad 15 milionów ton fusów kawowych, ich ponowne wykorzystanie jest kluczowe dla zrównoważonego rozwoju.
W odpowiedzi na komenatrz #5 użytkownika UPTQ[ Zobacz ]
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
endrju [YAFUD.pl] | 10 Sierpnia, 2025 15:54
Kawa nie przyciąga os.
Kotbury | 83.28.97.* | 10 Sierpnia, 2025 16:50
Czytając "naturalnym nawozem"wystraszyłem się, że chodzi o defekację. A osy pewnie przyciągał zapach ziół, nie fusów.
fakt | 194.34.105.* | 10 Sierpnia, 2025 20:04
Zapach ziół przyciąga psy.
Curvantez | 185.143.117.* | 10 Sierpnia, 2025 20:42
Zapach kawy i innych "gorzkich aromatów "odstrasza większość zwierząt. Fusy nie zwabiły os.
UPTQ | 37.47.178.* | 10 Sierpnia, 2025 21:35
Fusy z kawy to nie nawóz ewentualnie środek odstraszający szkodniki, tak samo jak nikotyna... Trzeba chyba się douczyć
Dr.PerRectal | 77.222.233.* | 10 Sierpnia, 2025 23:15
Fusy są anagramem syfu.
seti | 103.219.168.* | 10 Sierpnia, 2025 23:44
Tako rzecze robot:
Fusy z kawy to odpady po zaparzeniu, które są bogate w składniki odżywcze i mogą być wykorzystane jako naturalny nawóz organiczny. Zawierają one znaczne ilości azotu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi i chromu, które wspomagają wzrost roślin.
Ich skład chemiczny obejmuje również cukry (około połowy masy), białka (20%) i ligniny (20%), a także pozostałości kofeiny, które stanowią około 48% pierwotnej ilości w ziarnach.
Odczyn fusów jest lekko kwaśny (pH ok. 6,2), co sprawia, że są szczególnie odpowiednie dla roślin kwasolubnych.
Fusy z kawy zawierają azot (2,8 g/kg), potas (11,7 g/kg), magnez (1,9 g/kg) i fosfor (1,8 g/kg), co czyni je wartościowym składnikiem nawozowym.
Azot w fusach jest częściowo dostępny od razu, ale większa część uwalnia się stopniowo pod wpływem rozkładu przez organizmy glebowe, co nadaje im właściwości nawozu długodziałającego.
Wartościowe są również ich właściwości fizyczne: fusy rozluźniają glebę, poprawiają jej napowietrzanie i wspomagają zatrzymywanie wody.
Dodatkowo, fusy działają odstraszająco na szkodniki, takie jak ślimaki i mrówki, a ich zapach przyciąga pożyteczne dżdżownice.
Z uwagi na roczne wytworzenie ponad 15 milionów ton fusów kawowych, ich ponowne wykorzystanie jest kluczowe dla zrównoważonego rozwoju.