To ja proszę o wyjaśnienie yafuda, bo w zyciu nie kupowałam i nie piłam miodu, więc nie rozumiem.
Pszczółki zbierają miód z różnych roślin, stąd jest wiele jego rodzajów.
Pan jakiś przytrzymany, bo na każdym miodzie jest napisane, że jest pszczeli.
Miód pszczeli powstaje z różnych pyłków kwiatowych.Zaleznie od umiejscowienia ula oraz pory roku w którym kwitnie dany kwiat powstaje taki miód. Czyli gdy ule są postawione przy polu rzepaku powstaje miód rzepakowy. I dla ciekawostki dodam że nie miód miodowi nie równy. Różni się kolorem konsystencją i smakiem w zależności od rodzaju.
Miód pszczeli powstaje z różnych pyłków kwiatowych.Zaleznie od umiejscowienia ula oraz pory roku w którym kwitnie dany kwiat powstaje taki miód. Czyli gdy ule są postawione przy polu rzepaku powstaje miód rzepakowy. I dla ciekawostki dodam że nie miód miodowi nie równy. Różni się kolorem konsystencją i smakiem w zależności od rodzaju.
Oczywiście moją pomyłka z różnych naktarów kwiatowych
A poza powyższym jest coś takiego jak "sztuczny miód", on się np. nie krystalizuje jak ten "zwykły". Dlatego pan miał na karteluszce napisane "zwykły miód"- żeby czasem sztucznego nie kupił :)
Mogło też chodzić o to, że "miód zwykły"="wielokwiatowy"- i takiego pan szukał, tylko mu uciekło to sformułowanie.
Jest jeszcze opcja trzecia. Miód jest miodem "prawdziwym", ale został podgrzany do temperatury powyżej 41-42 st. Celsjusza i przez to traci swoje właściwości antybakteryjne i przestaje się naturalnie krystalizować. Więc kiedy kupujesz miód pszczeli porą zimową i wczesno wiosenną, a jest on płynny, to wiedz, że coś się dzieje;)
Miodu się nie pije;) Chyba że masz na myśli miód pitny, ale to rodzaj alkoholu powstający na bazie miodu pszczelego a nie zwykły pszczeli miód.
Dobrze wiedzieć, dzięki!
Nieraz zdarzyło mi się miód podgrzewać, ale był on wtedy od razu zużywany, więc nie było szans zauważyć braku krystalizacji. Na szczęście do tej pory wszystkie naturalne miody mi się krystalizowały, więc fajnie :)
Z tym "normalnym"= "wielokwiatowym"może mieć Cziken rację, bo często jest to najtańszy, pszczeli miód na półce.
Normalnu to najczęściej wielokwiatowy lub lipowy - bo one mają taki standardowy smak i kolor. Miód gryczany jest na przykład ciemnobrązowy, smak też ma specyficzny (podobny do kaszy gryczanej palonej). Widziałam też miód prawie czarny i prawie biały (wygladał jak smalec właściwie), i tak przejrzysty i jasny jak olej (to było pod koniec sierpnia w pasiece, wiem, że nie był sztuczny).
Nie zawsze. Poczytaj sobie z czego powstaje miód spadziowy...
Nie rozumiem, gdzie tu Yafud. Ot, roztargniony starszy pan. I kto miał ten yafud? Autor postu, starszy pan? Słabe to. Czy autor pomógł staruszkowi, wytłumaczył?
Raczej nie yafud, a urocza historyjka :) nie kazdy jest wielkim geniuszem i chodzaca encyjlopedia. Mial kupic "zwykly miod"a tu dzikie nazwy jakies.
To tak jak poprosilam o kupienie sosu sojowego, a dostalam 4 rozne, bo ciemny, jasny, grzybowy i jakis tam jeszcze (dawno to bylo). Bo sie facet nie znal :D
To samo mozna powirdziec o salacie, pomidorach, miesie (kup mieso z kurczaka - przeciez jak ktos nie wie jakie sie zazwyczaj bierze to nie bedzie wiedzial ktora czesc kurczaka ma kupic), karmie dla psa czy kota, szamponie, a tym bardziej jak ktos jest starszy i nie zna angielskiego. Nie raz pomagalam w sklepie przy wyborze szamponu, bo jakas pani nie wiedziala co daje jeden a co drugi (co jest wazne, bo niektore skladniki moga wywolywac alergie i niszczyc wlosy, bo sie zly szampon wybralo).
Najczęściej komentowane teksty | |
---|---|
Ostatnie 7 dni | |
Ostatnie 30 dni | |
Ogólnie |
Kshk | 93.180.179.* | 19 Maja, 2020 01:24
Pszczółki zbierają miód z różnych roślin, stąd jest wiele jego rodzajów.
Pan jakiś przytrzymany, bo na każdym miodzie jest napisane, że jest pszczeli.