Zrobiłem własny, ekologiczny środek do czyszczenia z octu i sody. Działał świetnie, ale cały dom pachniał jak sałatka winegret. Moja żona nie była fanką tego "świeżego, naturalnego zapachu". YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
0
1
gość | 46.112.232.* | 10 Sierpnia, 2025 09:59
Gdzie tu ekologia, toż soda to węglan, wodorowęglan czy wodorotlenek sodu a ocet to roztwór kwasu octowego.
0
2
Kotbury | 83.28.97.* | 10 Sierpnia, 2025 11:10
Czego się spodziewałeś łącząc kwas z zasadą?
1
3
StaraBaba | 176.115.9.* | 10 Sierpnia, 2025 11:51
Soda i ocet się neutralizują, używa się ich osobno, zależnie od tego jaki chcesz mieć efekt.
0
4
Mengel | 77.222.233.* | 10 Sierpnia, 2025 13:16
Popiół i tłuszcz żymski też świetnie działają.
0
5
zdziwiony | 83.25.61.* | 10 Sierpnia, 2025 14:22
O tyle, że soda (natron) występuje naturalnie. Ocet fermentacyjny także, wytwarzają go powszechnie występujące bakterie. Starsze pokolenie pamięta niezwykły smak siarki w winie zwanym J-23. J - od Jabcok ew. Jabol a kosztował 23 zł. Siarka zapobiegała, aby sok nie zmienił się w ocet.
W odpowiedzi na komenatrz #1 użytkownika gość[ Zobacz ]
0
6
gość | 46.112.204.* | 10 Sierpnia, 2025 17:11
Chyba jabole dawali wam przed akcją żeby sprawniej operować pałą a sam byłem świadkiem jak producent wina ZPOW Tarczyn ładował beczki 200 litrów z kwasem siarkowym by po dodaniu do wina można było je po trzech tygodniach szybkiej fermentacji sprzedać do hurtu.
W odpowiedzi na komenatrz #5 użytkownika zdziwiony[ Zobacz ]
Związki siarki dodaje się żeby zabić resztki drożdzy w winie, żeby dalej nie fermentowało. I w efekcie nie mieć "szampana"w butelkach. Z każdego wina zrobisz ocet, nawet z tego z dodatkiem siarki jeśli wystawisz go na działanie tlenu. BTW autor o siarce i winie nic nie mówił, tylko o sodzie. Fakt, soda i ocet razem połączone generalnie zobojętniają się (w zależności od proporcji) więc użycie ich razem nie ma sensu.
W odpowiedzi na komenatrz #5 użytkownika zdziwiony[ Zobacz ]
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
gość | 46.112.232.* | 10 Sierpnia, 2025 09:59
Gdzie tu ekologia, toż soda to węglan, wodorowęglan czy wodorotlenek sodu a ocet to roztwór kwasu octowego.
Kotbury | 83.28.97.* | 10 Sierpnia, 2025 11:10
Czego się spodziewałeś łącząc kwas z zasadą?
StaraBaba | 176.115.9.* | 10 Sierpnia, 2025 11:51
Soda i ocet się neutralizują, używa się ich osobno, zależnie od tego jaki chcesz mieć efekt.
Mengel | 77.222.233.* | 10 Sierpnia, 2025 13:16
Popiół i tłuszcz żymski też świetnie działają.
zdziwiony | 83.25.61.* | 10 Sierpnia, 2025 14:22
O tyle, że soda (natron) występuje naturalnie. Ocet fermentacyjny także, wytwarzają go powszechnie występujące bakterie. Starsze pokolenie pamięta niezwykły smak siarki w winie zwanym J-23. J - od Jabcok ew. Jabol a kosztował 23 zł. Siarka zapobiegała, aby sok nie zmienił się w ocet.
gość | 46.112.204.* | 10 Sierpnia, 2025 17:11
Chyba jabole dawali wam przed akcją żeby sprawniej operować pałą a sam byłem świadkiem jak producent wina ZPOW Tarczyn ładował beczki 200 litrów z kwasem siarkowym by po dodaniu do wina można było je po trzech tygodniach szybkiej fermentacji sprzedać do hurtu.
samezrp [YAFUD.pl] | 10 Sierpnia, 2025 20:01
Związki siarki dodaje się żeby zabić resztki drożdzy w winie, żeby dalej nie fermentowało. I w efekcie nie mieć "szampana"w butelkach.
Z każdego wina zrobisz ocet, nawet z tego z dodatkiem siarki jeśli wystawisz go na działanie tlenu.
BTW autor o siarce i winie nic nie mówił, tylko o sodzie.
Fakt, soda i ocet razem połączone generalnie zobojętniają się (w zależności od proporcji) więc użycie ich razem nie ma sensu.