Pierwszy raz w życiu postanowiłam upiec chleb na zakwasie. Przez tydzień dbałam o zakwas jak o dziecko. W dniu pieczenia wszystko przygotowałam, włożyłam ciasto do piekarnika i po godzinie wyjęłam idealnie wypieczony, pachnący bochenek. Pierwszy kęs uświadomił mi, że zapomniałam o najważniejszym składniku - soli. Smakował jak styropian. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
To że brak soli zdu pczył chleb, to oczywiste ale powinnaś się poznać znacznie wcześniej, w trakcie wyrastania. Co do czasu prowadzenia kwasu to twoj jest jakaś metodą od brodatego chłopa z boczkiem, ubranego w rurki. Wpisz w wyszukiwarkę: Prowadzenie zakwasu chlebowego. Tydzień to trochę długo, chyba że trzymasz go cały czas w lodówce.
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
Dr.PerRectum | 77.222.233.* | 16 Listopada, 2025 09:39
To że brak soli zdu pczył chleb, to oczywiste ale powinnaś się poznać znacznie wcześniej, w trakcie wyrastania. Co do czasu prowadzenia kwasu to twoj jest jakaś metodą od brodatego chłopa z boczkiem, ubranego w rurki.
Wpisz w wyszukiwarkę:
Prowadzenie zakwasu chlebowego. Tydzień to trochę długo, chyba że trzymasz go cały czas w lodówce.